Snjegović i patuljak - drugi dio

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

 

Slijedi priča koja je poučna.

 

Neki je patuljak hodao snježnom dolinom i naišao je na otvoreno dvorište nekog čovjeka usred kojeg je stajao osrednji snjegović. Snjegović je zviždao veselu melodiju, a patuljak bijaše umno stvorenje, pa se zanimao za pjesmicu. On priđe snjegoviću i reče da mu se sviđa melodija koju ovaj zviždi. Zatim ga upita o kojoj se melodiji radi. Snjegović vidje da patuljak nosi neku smeđu vreću, pa ga upita: "Što to imaš u vreći, patuljče?" Patuljak odgovori: "Unutra su jabuke. Bio sam na tržnici, pa sam ih kupio." "Daj mi jednu jabuku pa ću ti odgovoriti na pitanje." Patuljak se nećkao da mu da jabuku koju je platio svojim novcem, ali na kraju popusti, jer mu se snjegovićeva melodija jako svidjela. Snjegović rastvori usta napravljena od dva niza kamenčića i proguta cijelu jabuku. Patuljak se razljutio što ju je snjegović tako brzo smazao, umjesto da uživa u okusu, no ništa ne reče. Kad se snjegović zadovoljno podrignuo, odgovorio je na patuljčevo pitanje. "Melodija koju sam zviždao zove se Brzi psi Montharna." Patuljak je očekivao da će mu snjegović kazati nešto više, da će ga naučiti zviždati melodiju ili čak pjevati stihove pjesme, no snjegović kao da je zaspao. Patuljak ga probudi usklikom. "Pa dobro, zove se Brzi psi Montharna, ali kako ide? Nauči me melodiju pjesme!" Snjegović ravnodušno pogleda prema vreći i reče: "Daj mi još jednu jabuku i naučit ću te zviždati melodiju." Patuljak se namršti i počne frktati nosem. "Ne dolazi u obzir! Jabuke su skupe! Što misliš, da ja imam novca i jabuka na bacanje!" Snjegović slegne snježnim ramenima i zagleda se u daljinu. Patuljak popusti. "Dobro...dat ću ti jabuku. Ali zapamti – ne sviđa mi se kako se ponašaš i mislim da si ti jedan veoma pohlepan snjegović."

Snjegović ubrzo pojede jabuku i zatim reče: "Slušaj pozorno, patuljče!" Patuljak naćuli uši, a snjegović počne zviždati. Patuljak ga je zatim oponašao. Neke je dionice snjegović morao ponavljati pet ili šest puta kako bi ih patuljak zapamtio. Melodija je trajala nešto više od dvije minute, a snjegoviću je trebalo više od pola sata da ga nauči zviždati je. Kad je patuljak naučio zviždati čitavu melodiju, on ne bijaše zadovoljan, iako bijaše oduševljen njezinim zvukom. "Reci mi, snjegoviću, ima li pjesmica neke stihove? Hoću je znati pjevati, hoću znati njeno značenje." Snjegović odmahne glavom. Patuljak se opet počeo ljutiti. "Pjesmica se zove Brzi psi Montharna, pa onda sigurno ima neke stihove!" Snjegović opet odmahne glavom. "Snjegoviću, što hoćeš ovaj put? Još jednu jabuku? Tako si gladan? Ili si naprosto proždrljiv?" Snjegović reče: "Neću jabuku. Brzi psi Montharna nemaju stihove. To je samo melodija." "Ali pjesmica bez stihova nema smisla!", pobuni se patuljak. "Što onda znači njen naslov? Pjesma mora govoriti o nečemu! Kako su psi Montharna brzi, gipki i spretni, vrlo su lijepi i imaju šarenu dlaku, ili pak su podmukli lopovi koji se noću prikradaju ljudskim naseobinama i otimaju ljudsku djecu..." Snjegović mu odgovori: "Patuljče, ova je pjesmica veoma vesela. Ona uveseljave ljude i patuljke. I snjegoviće, kao što vidiš. Ona ne treba imati značenje i smisla. Ona ne mora nešto poručivati, o nečemu govoriti. Brzi psi Montharna su glazba. Glazbu zviždiš da ti vrijeme prođe. Zviždiš je da se ohrabriš kad te je strah ili da se razveseliš kad si tužan." Patuljak je u nevjerici i bijesu odmahivao glavom kao da nije htio slušati snjegovićevo objašnjenje. "Ne vjerujem ti ni koliko je crno pod noktom, snjegoviću! Ne vjerujem i gotovo!" "Ti zaista ne razumiješ neke stvari u životu, patuljče. Nema se tu što vjerovati. Glazbu slušaš i čuješ je, čuješ njezin smisao. To je sve." "Dao sam ti dvije jabuke! Dvije jabuke! Kilogram stoji 2 zlatnika! Znači da jedna jabuka stoji 3 srebrnjaka! Znaš li koliko su 3 srebrnjaka?!" Snjegović odvrati: "Da, a ja sam ti zauzvrat dao melodiju lijepe pjesmice." Patuljak ništa nije razumio. On čvrsto zgrabi svoju vreću i uputi snjegoviću nekoliko ružnih riječi. Snjegović se nije previše živcirao patuljčevim neznanjem. Patuljak ode svojim putem.

 

Webstilus / Portal za kućne ljubimce / Portal za umjetnike / Knjige za djecu / 100% besplatni oglasnik / Zagrepčani / AFA alge - Klamatska alga / Biblija / Portal za knjižničare i knjigoljupce / Portal za sve i svakoga
Joomla templates by a4joomla