Sabrana djela Dinka Šimunovića

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

 

Prvi puta na jednom mjestu sabrana djela Dinka Šimunovića

 

 

 

 

 

Krajem prošle godine u prostorijama Društva hrvatskih književnika javnosti su predstavljena sabrana djela Dinka Šimunovića.

 

Ovaj puta izraz sabrana djela doista u potpunosti opravdava svoje puno značenje.Naime,ovo je prva puta u povijesti hrvatskog izdavaštva da su svi Šimunovićevi zapisi,od kojih neki do sada nikada niti nisu ugledali svjetlo dana u obliku knjižnog izdanja, sakupljeni i objavljeni na jednom mjestu.U ovom slučaju to znači u izdanju od dva pozamašna sveska,koji ukupno broje 1177 stranica teksta.

 

 

 

Dinko Šimunović rođen je 1.rujna 1873.godine u Kninu. Većinu života proveo je radeći kao učitelj u selima Dalmatinske zagore,te kasnije u Obrtničkoj školi u Splitu. Tek pred kraj života preselio se u Zagreb,gdje je i umro 3.kolovoza 1933.godine.

 

 

 

Upravo su život i običaji kraja u kojem je rođen i u kojem je proveo većinu svog života glavni light motiv koji se provlači gotovo kroz sva njegova djela,među kojima se upravo novele smatraju vrhuncem Šimunovićevog književnog ostvarenja.

 

U svojim novelama uspio je postići idealan spoj epskog i lirskog,kao i narodnog i umjetničkog,te im tako dati određenu svježinu koja ih još i danas čini aktualnima,a njega smješta među vodeće noveliste hrvatske moderne.

 

Mrkodol,Alkar,Duga,Muljika...uglavnom su obavezna lektirna djela što osnovnoškolske,što srednjoškolske nastave hrvatskog jezika.Gimnazijalci se vjerojatno susretnu i sa njegovim romanom Tuđinac ili Porodica Vinčić. No, tu uglavnom prestaje onaj poznatiji dio opusa ovog hrvatskog pisca.

 

 

 

Entuzijazmom i minucioznim radom izdavačke kuće Karijatide iz Zagreba od sada pa nedalje ovaj izvorni glas Dalmatinske zagore pronašao je svoje zasluženo mjesto na preko tisuću stranica elegantnog otiska u dva tvrdoukoričena i u umjetnu kožu uvezena sveska.

 

 

 

Prvi svezak u potpunosti je posvećen Šimunovićevim novelama,odnosno kratkim književnim formama.Naime,mnoga Šimunićeva djela opiru se uobičajenoj podjeli na novele,pripovjetke, crtice i pjesme u prozi,prvenstveno zato što njihova unnutarnja forma svako razgraničavanje ovakve vrste čini vrlo teškim,a nadasve problematičnim.Zbog toga se priređivač odlučio okupiti ih sve pod egidom „novela“,poredavši ih u knjizi kronološkim redom njihovog pojavljivanja.

 

Važno je napomenuti da se unutar ukupnog broja od njih 74 koliko ih je Šimunović za svog života napisao, ovdje po prvi puta pojavljuje u knjižnom izdanju njih čak tridesetak,do sada rasštrkanih po časopisima i novinama u kojima su i bile prvotno objavljene.

 

Samo ta činjenica jasno govori koliko je prikupljanje ovih tekstova bilo dugotrajno i zahtjevno,prvenstveno zbog toga što Šimunovićeve bibliografije radova nisu niti potpune,niti precizne u dataljima,a zatim i zbog toga što dosta časopisa i novina u kojima su svojevremeno objavljeni njegovi tekstovi nije dostupno u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

 

 

 

Drugi svezak započinje sa tri Šimunovićeva romana: Tuđinac,Porodica Vinčić i odlomak iz nedovršenih Beskućnika.

 

Nastavlja se sa tri njegove drame: Momak-djevojka,Romilda i Stojan i Čudo.Ovi Šimunovićevi dramski tekstovi ostali su do danas potpuno nezamjećeni,a i sam Šimunić navodi kako ih je napisao tijekom jedne godine, isključivo zbog honorara,te se kasnije više nikada nije vratio pisanju dramskih tekstova.

 

U drugom svesku mjesto su pronašli i njegovi autobiografski zapisi:Mladi dani,Mladost,Kako postadoh popularan,Tragikomična autobiografija i Moja fronta.
Iz njih saznajemo podrobne detalje,ali i cjelinu njegovog života,koja se kasnije pokazuje kao odličan paravan za bolje razumijevanje njegovih ostalih književnih ostvarenja.

 

Baš poput svog oca i Šimunović je radni vijek proveo kao učitelj.Njegova djelatnost u obrazovnim krugovima ondašnje Dalmacije bila je znatna;od svakodnevnog rada u školi,preko aktivnog sudjelovanja na učiteljskim skupovima,te pisanja o pedagoškim temama.Uostalom,njegovi prvi tekstovi koje je napisao bile su upravo pedagoške rasprave.
Tim više postaje nevjerojatnije kako ti isti tekstovi nisu nikada do danas sakupljeni i objavljeni na jednom mjestu.
Priređivač je uspio sakupiti četrnaest Šimunovićevih pedagoških ogleda o i dan danas,itekako aktualnim temama poput Razumno shvaćanje zemljovida u učionici,Opća načela i postupci pri tumačenju apstraktnih pojmova,Pedagogija jest znanost i umjetnost...

 

Na kraju drugog sveska sabranih djela nalazi se još sedamnaest Šimunovićevih poučnih članaka koje je pisao za različite novine i u kojima se bavi aktualnim temama,ali i svakodnevnim problemima: Umjetnost pisanja,Zadatak kazališta,Kuća seljačka i kuća gospodska...

 

Nije manje važno niti spomenuti kako se priređivač potrudio i oko iscrpne bibliografije,ali i oko rječnika manje poznatih pojmova i izraza.
Naime,Šimunović koristi mnogobrojne izraze autentične i vremenu i podneblju u kojem je živio i stvarao,a čije bi razumijevanje bez spomenutog rječnika čitatelju bilo itekako otežano.

 

Kao što je na promociji knjige naglasio prof. dr.sci.Ante Bežen,ovom edicijom je neprijeporni klasik hrvatske književnosti konačno dobio svoj zasluženi hommage.
Hrvatsko izdavaštvo,ali i cjelokupna hrvatska kulturna  scena bogatiji su za jedan izuzetno vrijedan knjižni primjerak.
Uzmemo li u obzir trenutačne financijske okolnosti i nespremnost države da financira ovakve hvalevrijedne kulturne projekte,ostaje nam samo nada u nepresušni entuzijazam izdavača kako ova, Šimunovićem započeta kulturna priča tu neće i stati.
Vrlo je malo hrvatskih književnika čak i samo iz 20.stoljeća čiji su radovi u potpunosti sakupljeni na jednom mjestu.U svakom slučaju ih ima još nebrojeno mnogo koji su ovakva izdanja itekako zaslužili.

 

                                                               

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Webstilus / Portal za kućne ljubimce / Portal za umjetnike / Knjige za djecu / 100% besplatni oglasnik / Zagrepčani / AFA alge - Klamatska alga / Biblija / Portal za knjižničare i knjigoljupce / Portal za sve i svakoga
Joomla templates by a4joomla